Twoja przeglądarka nie obsługuje skryptów JavaScript - działanie strony jest mocno ograniczone.

EIT Food Seedbed: bezpłatny program wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej

Program EIT Food Seedbed wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy. Beneficjenci uzyskają wsparcie merytoryczne (szkolenia i mentoring) oraz finansowe (refundację kosztów podróży związanych z udziałem w warsztatach projektowych, spotkaniach z mentorami i potencjalnymi klientami, do wysokości 10 tys. euro, a dla najlepszych start-upów nagrody pieniężne w wysokości 20 tys. euro).

Aplikujący do programu powinni przedstawić innowacyjny pomysł, który ma potencjał wprowadzenia korzystnych zmian w sposobach wytwarzania, dostarczania, spożywania żywności i/lub przetwarzania powstałych w tych procesach odpadów. Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym: maszyny i urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyka, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcja odpadów z łańcucha żywności, usługi biznesowe czy innowacje społeczne. Zespół tworzący start-up powinien być złożony z co najmniej 2 osób (zwykle: eksperta technicznego i osoby zajmującej się rozwojem biznesu).

Unikatowym elementem programu jest wsparcie dla procesów weryfikacji pomysłu biznesowego i przydatności rozwiązań technicznych poprzez ustrukturyzowany dialog z potencjalnymi klientami (ang. customer discovery process), realizowane w oparciu o metodykę opracowaną przez EIT Food przy współpracy z wyspecjalizowanymi trenerami, mentorami i ułatwione dzięki oferowanemu start-upom wsparciu finansowemu.

Program jest prowadzony w języku angielskim w trzech europejskich ośrodkach: Belfaście, Bilbao i Warszawie, dedykowany dla start-upów z dowolnych miejsc na świecie. Zespół organizatorów obejmuje m.in. Queen’s University of Belfast, University of Cambridge, Uniwersytet Warszawski oraz osiem firm-liderów branży rolno-spożywczej.

Termin zgłoszeń upływa 26 kwietnia 2019 roku.

Szczegółowe informacje o programie dostępne są na stronie EIT Food.

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć na stronie: polityka prywatności.