Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) ogłosił konkurs na dwa nowe Centra Wiedzy i Innowacji (Knowledge and Innovation Communities – KICs):
- EIT Food: ensuring a climate-resilient and sustainable global food value chain (Food4Future),
- EIT Manufacturing: strengthening and increasing the competitiveness of Europe’s manufacturing industry.
Po publikacji kryteriów oceny (Evaluation Criteria) opublikowano ramowe wytyczne dla konkursów EIT na rok 2016. Dotyczą one utworzenia dwóch nowych Centów Wiedzy i Innowacji i zostały opublikowane: Framework of Guidance for the EIT’s 2016 Call for KIC proposals. Dokument opisuje czym jest i jak działa Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) oraz czym są i jaką rolę pełnią Centra Wiedzy i Innowacji (KICs). Można znaleźć tam także praktyczne wskazówki dotyczące rozpoczęcia działalności takiego centrum oraz stosunki umowne, modele finansowania i systemy monitorowania stosowane na linii EIT – KIC.
Kluczowe daty (oś czasu):
- 14 stycznia 2016 r.: rozpoczęcie przyjmowania przez EIT wniosków na nowe Centra Wiedzy i Innowacji (KICs),
- 18 lutego 2016 r.: dzień informacyjny w Brukseli,
- 14 lipca 2016 r.: ostateczny termin składania wniosków na nowe Centra Wiedzy i Innowacji (KICs),
- 16-17 listopada 2016 r.: wyznaczenie dwóch nowych Centrów Wiedzy i Innowacji (KICs).
Najważniejsze informacje zostały przedstawione w prezentacji na temat ogłoszonego konkursu.
Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące wezwania konkursowego są na bieżąco aktualizowane na stronie internetowej konkursu.