Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło nabór wniosków w ramach międzynarodowego konkursu pn. Food Processing for Health organizowanego w ramach JPI HDHL (Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life). Na udział polskich podmiotów NCBR przeznaczyło 500 tys. euro.
Celem konkursu jest wsparcie interdyscyplinarnych, międzynarodowych konsorcjów badawczych prowadzących innowacyjne prace w odniesieniu do poniższego zakresu tematycznego:
Mechanistic research on the preservation and/or the enhancement of health promoting properties of food as a result of food processing:
- food processing for matrix stability and controlled digestibility, bioavailability, bio-accessibility and bioactivity of food compounds,
- food structures for appropriate bioavailability of nutrients and bioactives,
- optimize food processing for quality and safety.
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie! Termin składania wniosków upływa 15 lipca 2015 r.
Szczegółowe informacje o konkursie można znaleźć na stronie internetowej NCBR.
Najważniejsze informacje dot. Inicjatywy są opublikowane na stronie JPI HDHL.