Agencja Badań Żywności i Ochrony Środowiska (FERA), w ramach projektu “FoodIntegrity“, ogłosiła konkurs w obszarze “Bezpieczeństwa żywnościowego”. W konkursie “New Research on Food Fraud” do wyboru są cztery tematy związane zarówno z bezpieczeństwem, jak i problemem fałszowania żywności:
- FI01 – Topic 1, Standardisation and harmonisation of untargeted food integrity methods
- FI02 – Topic 2, Innovative approaches to assure the integrity of complex foods
- FI03 – Topic 3, A feasibility study of how information can be shared along the supply chain to identify risks to the integrity of food
- FI04 – Topic 4, Rapid, on-site, cost-effective methods for feed/food fraud detectio.
Ostateczny termin składania wniosków został wyznaczony na dzień 14 sierpnia 2015 do godziny 16:00 BST (brytyjski czas letni).
Przewidywany czas trwania projektu: 01 marca 2016 r. do 31 grudnia 2018 r.
Łączny zakładany budżet na sfinansowanie zwycięskich projektów: 3 000 000 euro.
Ulotka konkursowa dostępna jest na stronie organizatora.
Agencja Badań Żywności i Ochrony Środowiska (FERA) została założona w miejscowości York (Wielka Brytania) w kwietniu 2009 roku. FERA specjalizuje się w dziedzinie nauk będących podstawą zrównoważonej produkcji rolniczej, zarządzania środowiskiem oraz bezpieczeństwa i jakości żywności. Głównym celem Agencji jest działalność na rzecz wspierania i rozwoju zrównoważonego łańcucha pokarmowego, zdrowego środowiska naturalnego oraz zabezpieczenie globalnej społeczności przed wystąpieniem ryzyka pochodzenia biologicznego oraz chemicznego. FERA ma obecnie ponad 40 000 klientów oraz 1 000 partnerów współpracujących w 102 krajach (w tym: organy rządowe, środowiska akademickie, przemysłowe i handlowe).