Twoja przeglądarka nie obsługuje skryptów JavaScript - działanie strony jest mocno ograniczone.

Spotkanie konsorcjum i interesariuszy projektu PROTEIN2FOOD

protein2foodW dniach 10-12 lutego 2016 r. w Olsztynie odbędzie się pierwsze spotkanie konsorcjum iinteresariuszy projektu PROTEIN2FOOD realizowanego w ramach wyzwania społecznego (SC2): „Bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania mórz i wód śródlądowych oraz biogospodarka” finansowanego z budżetu Horyzontu 2020.

Priorytetem projektu PROTEIN2FOOD jest powstanie innowacyjnych, efektywnych ekonomicznie, produkowanych lokalnie białek roślinnych w celu podtrzymania: zdrowia ludzi, środowiska naturalnego i różnorodności biologicznej.

Realizowany w konsorcjum 19 instytucji z 13 krajów (w tym z Polski Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie) projekt stara się sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na wysokojakościowe białkowe źródła pożywania poprzez: (a) rozwój wysokiej jakości upraw roślin zarówno uniwersalnych jak i strączkowych, (b) zoptymalizowanie zrównoważonych metod produkcji oraz (c) opracowanie nowych lub/i modernizację istniejących technik przetwórstwa.

W ramach spotkania przewidziane jest zaproszenie do części prezentacji (10.02) firm zainteresowanych komercyjnym wykorzystaniem wyników projektu. Firmy chcące wziąć udział w tym wydarzeniu proszone są o kontakt z dr. Tomaszem Jelińskim (e-mail: t.jelinski@pan.olsztyn.pl) w terminie do 15 stycznia 2016 r.

Wstepna Agenda – Stakeholder Forum PROTEIN2FOOD

Materiały promocyjne projektu PROTEIN2FOOD można pobrać TUTAJ i TUTAJ.

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć na stronie: polityka prywatności.