W Mediolanie trwa Expo 2015 – najbardziej prestiżowe wydarzenie wystawiennicze na świecie.
Tematem przewodnim wystawy jest „Wyżywienie planety, energia dla życia”. Począwszy od 1. maja przez sześć miesięcy niemal 150 państw i organizacji zaprezentuje swoje osiągnięcia w przemyśle rolno-spożywczym.
Od pierwszych dni EXPO 2015 Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) realizuje program aktywizacji polskich przedsiębiorców przemysłu rolno-spożywczego, którego głównym celem jest wzmocnienie potencjału eksportowego polskich produktów i pozyskanie nowych rynków zbytu. Polskie stoisko architektonicznie nawiązuje do sadu jabłkowego i ma podkreślać dorobek gospodarczy i kulturowy kraju.
W najnowszym wydaniu magazynu HORIZON The EU Research and Innovation Magazine poświęconym EXPO 2015 można przeczytać m.in. o tym, w jaki sposób naukowcy chcą karmić przyszłe pokolenia. Badacze opowiadają, jak przy użyciu technik genetycznych i metod molekularnych powstają uprawy paszowe odporne na szkodniki, bardziej efektywne hodowle ryb oraz rośliny, które mogą produkować żywność w skrajnych (gorących i suchych) warunkach pogodowych. Pełna treść artykułu.
Osobny artykuł poświęcony jest bezpieczeństwu żywnościowemu. W ciekawej rozmowie prof. Johan Swinnen, członek zespołu zarządzającego projektami UE w obszarze bezpieczeństwa żywności (FOODSECURE) i naukowego Komitetu Sterującego UE na EXPO 2015, tłumaczy, jakie są główne powody braku dostępu do pożywienia. Pełna treść artykułu.