Twoja przeglądarka nie obsługuje skryptów JavaScript - działanie strony jest mocno ograniczone.

Wystawa Światowa EXPO Milano, żywność dla wszystkich

Expo 2015W Mediolanie trwa Expo 2015 – najbardziej prestiżowe wydarzenie wystawiennicze na świecie.

Tematem przewodnim wystawy jest „Wyżywienie planety, energia dla życia”. Począwszy od 1. maja przez sześć miesięcy niemal 150 państw i organizacji zaprezentuje swoje osiągnięcia w przemyśle rolno-spożywczym.

Od pierwszych dni EXPO 2015 Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) realizuje program aktywizacji polskich przedsiębiorców przemysłu rolno-spożywczego, którego głównym celem jest wzmocnienie potencjału eksportowego polskich produktów i pozyskanie nowych rynków zbytu. Polskie stoisko architektonicznie nawiązuje do sadu jabłkowego i ma podkreślać dorobek gospodarczy i kulturowy kraju.

W najnowszym wydaniu magazynu HORIZON The EU Research and Innovation Magazine poświęconym EXPO 2015 można przeczytać m.in. o tym, w jaki sposób naukowcy chcą karmić przyszłe pokolenia. Badacze opowiadają, jak przy użyciu technik genetycznych i metod molekularnych powstają uprawy paszowe odporne na szkodniki, bardziej efektywne hodowle ryb oraz rośliny, które mogą produkować żywność w skrajnych (gorących i suchych) warunkach pogodowych. Pełna treść artykułu.

Osobny artykuł poświęcony jest bezpieczeństwu żywnościowemu. W ciekawej rozmowie prof. Johan Swinnen, członek zespołu zarządzającego projektami UE w obszarze bezpieczeństwa żywności (FOODSECURE) i naukowego Komitetu Sterującego UE na EXPO 2015, tłumaczy, jakie są główne powody braku dostępu do pożywienia. Pełna treść artykułu.

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć na stronie: polityka prywatności.